Pages

Friday, 28 December 2012

Hari Jumaat..Penghulu Segala Hari

 Assalamualaikum... emm.. di pagi yg indah bg penghulu segala hari ini.. saya memulakan hari Jumaat sy hari ni dgn lafaz Bismillahirrahmanirrahim...~~ =)  hari ni yana just terdetik na share sedikit  informasi yg kemungkinan menyentuh hati & mengingatkan kita betapa kerdilnya kita dimuka bumi ini jika na dibandingkan dengan kebesaran Allah S.W.T.  & paling penting.. betapa beruntungnya kita dilahirkan sebagai umat Islam... Subhanallah.. syukur Alhamdulillah.. Allahuakbar..
Jom kte scroll ke bawah...~~~

.
.
.
.
.
.

Keberkatan Hari Jumaat

Nabi s.a w bersabda: "Sesungguhnya Allah telah menugaskan dua Malaikat untuk menulis segala apa yang dilakukan atau dituturkan oleh seseorang hamba-Nya (satu disebelah kanannya dan yang satu lagi disebelah kirinya); kemudian apabila orang itu mati.maka Tuhan perintahkan kedua Malaikat itu dengan firman-Nya: "Hendaklah kamu berdua tinggal tetap di kubur hamba-Ku itu serta hendaklah kamu mengucapkan tasbih, tahmid dan takbir hingga ke hari qiamat dan hendaklah kamu menulis pahalanya untuk hamba-Ku itu." Dan pada satu Athar, ada disebutkan bahawa kedua Malaikat itu melaknat si mati hingga ke hari Kiamat - jika ia seoarang kafir.
.
.
.
yang dibawah ni cerita lain pulak...~~
 
     P/s: yana dapat dari Facebook.. Pemandangan & Fenomena ni terjadi semasa Solat Isyak selepas Kuliah Ustaz Azhar Idrus Masjid Sultan Ismail Perta, Kubang Kerian, Kota Baharu malam tadi.  (photografer ini solat di bahagian bawah selepas snap gambar ini ya)

Subahanallah.. Rasa nak menitis air mata tengok gambar ni.
Bagaimana pula perasaan anda?? 


Lagi 1 yg yana na share...
Nabi Muhammad s.a.w. menyuruh kita melakukan pergerakan fizikal bagi mengawal emosi marah adalah bertujuan melenturkan dan meredakan ketegangan saraf otak...

“Jika kamu marah dalam keadaan berdiri, duduklah. Jika kamu masih marah, padahal sudah dalam keadaan duduk, berbaringlah. Jika kamu masih marah, padahal sudah dalam keadaan berbaring, segera bangkit dan ambil air wudu untuk bersuci dan lakukan shalat sunah dua rakaat.”

Itulah hikmah ketika marah berdiri perlu duduk, ketika duduk perlu berbaring. Dan air wudhu' pula mampu memadamkan hati yang sedang menyala apinya...

Emosi marah juga terhapus dengan istighfar yang berterusan... :)


Emm.. apa2 yang anda rasa berilmiah dan patut disebarkan seperti pemandangan di atas ini, anda boleh berkongsi2.. silalah.. =)

TQ kerana sudi membaca... 

 

Thursday, 27 December 2012

My Baked Chilies Fries Cheese

Assalamualaikum... hye u'olls..!! hehe.. nothing much to say sbb tiba2 ada mood na wat entry masak memasak pulak.. haaa gtu lah kan.. na update entry pn kene ada mood2 ni Ok..! hehe..

Aritu pas mkn kat carls junior, yana cam craving sgt kat fries cheese with chlilies Carls Junior tu.. super sedap.. dah tu..memang sampai teringat-ingat la bila da kat rumah.. haa kau.. punyalah hebat penangan fries cheese with chilies tu sampai terbayang-bayang da mcm kene jampi dah kau..! hehe..

 Yana ni memang jenis yang suka makan.. any makanan yang for the first time masuk ke mulut yana and da bagi impak yang maha menggoncang hawa nafsu makan ni, yana akan teringat-ingat and start craving.. so pe lagi.. sesampai je di rumah, gigih la dok mencari resepinya dekat pak cik google and finally yana  dapat dr blogger Hanis Zalikha.. senang je tengok cara dia buat.. memang excited la yana na try.. siyesly mmg sedap..! korang pn should try resepi ni.. 

*my mom ckp, nasib baik la yana ni rajin sikit na try masak sendiri, daripada yana ni dok ajak pegi balik kt tempat makan tu.. tak ke bocor purse my parents??* heheh.. =P


ok la.. jom2 kita tengok yana masak ea... ^_^ 


1) Kita masak sambal dulu.. resepi sambal ni korang leh la ikut resepi ur mom or just cari je kat google.. search "resepi sambal tumis sedap!.." Haha..
p/s: sambal adalah menu yang sangat penting sebab if sambal korang kurang sedap maka ia akan menghambarkan segalanya.. ye la, nanti sambal ni untuk korang cicah dengan fries tu kan....so wat sedap2 ok.. if paling pemalas pn korang leh guna cili sos pn bOLey~~ hewhew

 

2) Jom kita goreng French Fries...


3) Then, korang leh wat macam ni or ikut kreativiti sendiri na decorate sambal tu atas fries tu..



4) Seterusnya, korang leh beli apa2 brand cheese.. x kesah la cheddar cheese ke..Mozarella ke.. yang jenis kene parut2 tu ke.. yang jenis da siap berderai tu ke.. ikut korang la.. Cheese tu korang leh letak atas fries tadi.. if yana, yana suka guna cheese ni.. brand x ingat (akan update balik).. tp dia perisa bbq smoke.. sedap sangat sebab rasa dia ala2 cheese yg kat cheezy wedges KFC tu..! hehe..




5) Masuk kan ke dalam oven utk di bakar.. suhu & masa yana ikut suka hati sendiri je.. emm, lebih kurang 120 celcius.. masa dlm 20-30 minit..~

nampak tak?? the cheese was start melting.. yumyum..!

 

6) Tadaa..! da siap.. oleh kerana last2 minute yana melebihkan suhunya  kepada 140 celcius, cheese tu jadi terbakar sikit.. tapi so far ia jadi lg sedap..! hehe..


Cheese tu super lembut..! & time panas cheese tu  macam nak meleleh-leleh gitu.. bila da sejuk, dia da start melekat-lekat.. auuu.. memang sedap u'olls.. try ok..! hehe..
There was an error in this gadget

~~HotteSt & CharMiNg~~