Pages

Thursday, 22 September 2011

A shOrt stOry abOut........

Boy:
I broke up with her.

His Best Friend:
What happened?


Boy:
She’s just too much for me.

His Best Friend:
What makes you say that? What did she do wrong?

Boy:
Well, for one.. She only cared about her appearance. Always had to look good,
always took forever to get dressed! So insecure..

His Best Friend:
So, you broke her heart because she wanted to keep your eyes locked on her? She wanted you to see that you have the prettiest girl under your sleeve and not think otherwise? I see..

Boy:
Oh.. Well.. She’d often call me or text me asking where I am, who I’m with, telling me not to smoke, not to drink. She’s so clingy!

His Best Friend:
So, you broke her heart because she cares about your well being? Because she cares about you a lot? And her greatest fear is losing you. I see..

Boy:
But.. Uhh.. Well, she’d always cry when I say something slightly mean. She can’t handle anything. She’s a crybaby!

His Best Friend:
So, you broke her heart because she has feelings? And because she just wanted to hear you say you love her? I see..

Boy:
I.. Well! You know, she’d get jealous easily. I could barely talk to other girls! She’s so annoying! I had to hide it from her.

His Best Friend:
So, you broke her heart because she just wanted you to commit to her? She thought you were faithful, but you lied so she could find out later and hurt even more? She just wanted the guy she loves the most to love only her. I see..

Boy: Well, she..

His Best Friend:
You broke up with her because she’s good for you? She just wanted the best for you? She’s broken now because you were selfish. Are you proud?

Boy:
I broke her heart.. Because I couldn’t see what was happening..,
What happened to me?

His Best Friend:
You lost the girl that loved you like no one else could. You see? You didn’t want her when all she ever wanted was you. THAT’S what happened :(
 p/s :: sO unfair for the girl.. pity her..  the boy should think mOre mature.. not just leave the girl easily.. think about her feelings tOo.. am I right?? do u ever think about why people never feel satisfied with what they have?? sometimes i being like that tOo.. never feel enough of what I have but as a human, we need to return our mind from think tOo far & face our problem in any situation.. don't ever feel easily to give up..  If we feel so lonely, try to find someone that u trust as your good listener.. life is just like wheel.. sometimes we will be on the top, but sometimes we'll be going down..~ 
P/S :: THANKS FOR READING THIS ENTRY..~~ (^__^)


Wednesday, 21 September 2011

APA PUNCA ANAK DERHAKA?

"Sabda Rasulullah s.a.w. " .....

Berguraulah dengan anak kamu kala usianya satu
hingga tujuh tahun. Berseronok dengan mereka, bergurau hingga naik atas belakang pun tak apa. Jika suka geletek, kejar atau usik anak asalkan hubungan rapat. Lepas tujuh hingga 14 tahun kita didik dan ajar, kalau salah pukullah dia (sebagai pengajaran)" dimana yang nak dipukul tu? Tapak kakinya... .. bukan muka, punggung, telinga dan ditempat-tempat yang sensitif... . itu salah...


"Jika dia bijak dan menang dalam sebarang pertandingan sekolah, ucapkan tahniah. Tidak salah kita cium atau peluk mereka sebagai tanda penghargaan.

Kala umur mereka 14 hingga 21 tahun jadikan kawan . Tetapi selalunya usia beginilah ibu bapa mula merenggangkan hubungan dan ini menyebabkan anak
derhaka".Yang penting anak-anak harus dilatih sembahyang jemaah bersama, latih cium tangan dan peluk penuh kasih dan sayang, maka mereka tidak akan tergamak menderhaka . "Saya pernah tinjau, anak-anak yang lari daripada rumah, berpunca daripada rasa bosan. Belum sempat letak beg sekolah, ibu dah suruh macam-macam. Si anak rasa tertekan dan menyampah dengan persekitaran dan rumahnya. Boleh disuruh tetapi berikan hak mereka di rumah. Yang penting dia balik ke rumah suka, dan pergi sekolah pun seronok.

"Mungkin ibu bapa punya alasan tidak rapat dengan anak-anak kerana sibuk.
Kita boleh cuba cara lain, balik di tengah malam, anak-anak sudah tidur, pergi bilik dan cium dahinya. Hubungan rohani tetap subur, walaupun anak tidur tetapi jiwanya sentiasa hidup." Jangan kita tunjuk sikap kita yang panas baran, pemarah dan ada kuasa veto kepada mereka, jangan suka mengherdik mereka dengan perkataan "bodoh, kurang ajar, sumpah seranah dan sebagainya yang merupakan doa kepada mereka". inilah yang menyebabkan mereka derhaka kepada kita...


DOA ANAK-ANAK TERMAKBUL

Lazim orang tua, pantang anak menegur walaupun tahu mereka bersalah. Jangan rasa tercabar kerana pesan orang tua-tua, bisa ular tidak hilang walau menyusur di bawah akar. Sayyidina Umar berkata, kanak-kanak tidak berdosa dan doa mereka mudah diterima. Begitu juga dengan Rasulullah, kalau berjumpa anak-anak kecil, Baginda cukup hormat dan sayang sebab anak-anak
tidak berdosa. Lagipun kanak-kanak kalau menegur memang ikhlas dan jangan ambil endah tidak endah. Perasaan anak juga mesti dihargai, sesetengah
orang tua kurang bercakap dengan anak-anak. Kalau menegur pun dengan ekor mata dan herdikan. Si anak rasa tersisih dan tidak dihargai. Kepada kawan
tempat mereka mengadu, bila jumpa kawan baik tidak mengapa, tetapi jumpa yang samseng, ia sudah tentu membawa padah.


BERTAUBAT SEBELUM MELARAT

Jika Tuhan menurunkan hidayah, segeralah insaf dan bertaubat. Tetapi apa caranya jika orang tua telah meninggal sedangkan sewaktu hidupnya kita
derhaka dan melawan mereka? Bila insaf, selalulah ziarah kubur emak ayah kita dan bacakan ayat-ayat suci untuknya. Jumpa semula kawan-kawan baik ibu
atau jiran-jiran yang masih hidup dan buat baik dengan mereka. Sedekah ke masjid atas nama ibu ayah. Walaupun ibu ayah sudah meninggal, minta maaf
berkali-kali semoga ibu redha dan Allah ampunkan dosa.

Allah maha pengampun dan luas rahmatnya. Tetapi jangan ambil kesempatan buat jahat kemudian bertaubat. Hidup tidak tenteram atau bala turun. Cuba
kita perhatikan kemalangan yang berlaku setiap hari. Misalnya tayar kereta pecah, jangan lihat dengan mata kasar, selidik apa salah yang telah kita buat hari ini. Pertama bagaimana hubungan kita dengan Tuhan, jika semuanya baik, turun ke peringkat kedua, bagaimana pula hubungan dengan ibu?
"Pastikan hubungan dengannya sentiasa harmoni dan lancar. Tidak rugi menjalinkan hubungan yang baik kerana hayat mereka bukanlah terlalu panjang untuk bersama kita."


HUBUNGAN DENGAN BAPA

Lazim ibu yang dilebihkan, sedangkan bapa menjeruk perasaan kerana tidak
dipedulikan anak-anak. "Hubungan dengan bapa sepatutnya sama dengan ibu
tetapi dalam konteks Islam, kalau berlaku pertembungan, nabi suruh utamakan
ibu dahulu. Tiga kali ibu barulah sekali kepada bapa." Bagaimanapun sebaik-baiknya, kasih sayang dan perhatian biar sama agar kedua-duanya tidak berkecil hati. Begitu juga dengan nenek, walaupun kata-katanya ada yang mengarut tetapi jangan melawan di depanmereka. Sebenarnya golongan nyanyuk dan tua mencabar kesabaran kita. Walaupun Allah tidak ambil kira kata-kata mereka tetapi kita wajib mentaati dan menghormati golongan tua."


USAH DERHAKA KEPADA MENTUA

Mentua mesti dimuliakan seperti kita menghormati orang tua sendiri. Kalau mereka kecil hati, samalah seperti tersinggungnya hati emak. Kita sayang
anaknya kenapa tidak sayang orang yang melahirkannya juga? "Saya tahu, ada
menantu kecil hati dan pendam perasaan terhadap mentua yang terlalu ambil
berat tentang anaknya. Bersabarlah dan jalin hubungan baik kerana taraf
mereka sama seperti ibu bapa kandung," jelasnya.

Kewajipan anak lelaki, pertama kepada Allah, kedua rasul, ketiga emak dan
emak mentua, keempat bapa dan bapa mentua dan kelima baru isteri. Isteri
kena faham, kalau dia sayang dan melebihkan ibu bapa, itu memang wajar.
"Sebaliknya anak perempuan, yang pertama Allah, kedua rasul dan ketiga
suami. Jalan pintas ke syurga bagi anak-anak selain Allah adalah emak dan
ayahnya. "Perasaan mentua perlu dijunjung kerana mereka berhak ke atas
menantu. Seperti kisah Nabi Allah Ibrahim dengan anaknya Nabi Ismail. Suatu
hari, Nabi Ibrahim ke rumah anaknya dan kebetulan Nabi Ismail tidak ada di
rumah isterinya pun tidak kenal dengan mentuanya. Menantu berkasar
menyebabkan Nabi Ibrahim kecil hati. Dan sebelum balik dia berpesan kepada
menantunya suruh suaminya tukar alang rumah kepada yang baru. Bila Nabi
Ismail balik, isterinya pun menggambarkan rupa lelaki tersebut menyampaikan
pesan. Nabi Ismail sedar itu adalah ayahnya. Nabi Ismail insaf di sebalik
simbol kata-kata ayahnya, bahawa isterinya bukan daripada kalangan wanita
yang berakhlak, lalu diceraikan. Nabi Ismali berkahwin kali kedua dan
bapanya masih tidak mengenali menantu. Sekali lagi Nabi Ibrahim melawat dan menantunya melayan dengan bersopan santun walaupun tidak kenal siapa NabiIbrahim. Nabi Ibrahim tertarik hati dan sebelum balik berpesan lagi, katakan alang rumah anaknya sudah cukup baik dan jangan ditukar kepada yang lain.


Ada sebanyak 501 tips yang diberikan oleh penulis iaitu Robert D. Ramsey untuk mempertingkatkan potensi anak-anak anda dan seterusnya menempatkan anak-anak anda dikalangan winners. Tips ini menurut penulis jika diamalkan mampu menjadikan anak-anak. Kita sebagai winners. Penulis berpendapat apa yang membezakan antara winners dan losers
Adalah mudah iaitu:-

Winners percayakan diri mereka dan boleh membayangkan diri mereka dikalangan orang yang berjaya sementara losers merasakan diri Mereka tidak boleh.

Tips;


1. Mulakanlah hidup anak anda dengan nama panggilan yang
baik. Nama panggilan yang kurang baik akan menyebabkan anak anda
malu dan merasa rendah diri. (Dalam Islam sendiri nama panggilan
yang baik adalah digalakkan).


2. Berikan anak anda pelukkan setiap hari (Kajian menunjukkan
anak yang dipeluk setiap hari akan mempunyai kekuatan IQ yg lebih kuat
daripada anak yang jarang dipeluk)


3.Pandanglah anak anda dengan pandangan kasih sayang
(Pandangan ini akan membuatkan anak anda lebih yakin diri apabila berhadapan dengan persekitaran)


4.Berikan peneguhan setiap kali anak anda berbuat kebaikan
(Berilah pujian, pelukkan, ciuman, hadiah ataupun sekurang-kurangnya
senyuman untuk setiap kebaikan yang dilakukannya).


5.Janganlah mengharapkan anak anda yang belum matang itu
melakukan sesuatu perbuatan baik secara berterusan , mereka hanya
kanak-kanak yang sedang berkembang. Perkembangan mereka buatkan
mereka ingin mengalami setiap perkara termasuklah berbuat silap.

6.Apabila anda berhadapan dengan masalah kerja dan keluarga,pilihlah keluarga (Seorang penulis menyatakan anak-anak terus membesar. Masa itu terus berlalu dan tak akan kembali).

7.Di dalam membesarkan dan mendidik anak-anak, janganlah
tuan/puan mengeluh. Keluhan akan membuatkan anak-anak merasakan diri mereka beban.

8.Dengarlah cerita anak anda, cerita itu tak akan dapat anda dengari lagi pada masa akan datang. Tunggu giliran anda untuk bercakap (Ini akan mengajar anak anda tentang giliran untuk bercakap)

9.Tenangkan anak anda setiap kali mereka memerlukannya .

10.Tunjukkan kepada anak anda bagaimana cara untuk menenangkan diri . Mereka akan menirunya.


11.Buatkan sedikit persediaan untuk anak-anak menyambut harijadinya.
Sediakanlah hadiah harijadi yang unik walaupun harganya murah.
Keunikan akan membuatkan anak anda belajar menghargai. (Anak2 yg
dtg daripada persekitaran yang menghargai akan belajar menghargai orang lain).

12. Kemungkinan anak kita menerima pengajaran bukan pada kali pertama belajar. Mereka mungkin memerlukan kita mengajar mereka  lebih daripada sekali.

13.Luangkanlah masa bersama anak anda diluar rumah, peganglah tangan anak-anak apabila anda berjalan dengan mereka .  Mereka tentu akan merasa kepentingan kehadiran mereka dalam kehidupan andasuami isteri.

14. Dengarlah mimpi ngeri anak-anak anda. Mimpi ngeri mereka adalah begitu real dalam dunia mereka.


15. Hargailah permainan kesayangan anak anda. Mereka juga dalammasa yang sama akan menghargai barang-barang kesayangan anda.
Elakkan daripada membuang barang kesayangan mereka walaupun sudah rosak. Mintalah kebenaran mereka sebelum berbuat demikian.

16.Janganlah membiarkan anak-anak anda tidur tanpa ciuman selamat malam,

17.Terimalah yang kadangkala anda bukanlah ibubapa yang sempurna. Ini akan mengurangkan stress menjadi ibu bapa.

18.Jangan selalu membawa bebanan kerja pejabat ke rumah. Anak-anak akan belajar bahawa kerja pejabat selalunya lebih penting daripada keluarga.

19. Anak menangis untuk melegakan keresahan mereka tetapi kadangkala cuma untuk sound effect sahaja. Bagaimanapun dengarilah mereka, dua puluh tahun dari sekarang anda pula yang akan menangis apabila rumah mula terasa sunyi. Anak-anak anda mula sibuk mendengar tangisan anak mereka sendiri.

20. Anak-anak juga mempunyai perasaan seperti anda.

Sumber dari :: Tengku Muhammad Kalmani As-Saifi
P/s :: TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBACA ENTRY SAYA..~ ^__^

Friday, 9 September 2011

Jamuan Hari Raya di StArBuCk, Alamanda~

9/9/2011- ehee.. ^_^ yeay2..!! starbuck wat Open House.. beSt la tadi.. ramai sgt yang datang..~~
MajOrity vip2 kat ctu..& aku dijemput sekali?? kelas kau "maria"..!! hik hik hik..
ececeh.. poyo giler kan ayat aku..! kah3.. first time aku guna ayat tu..
selalu dgr org ckp jew.. ** terpengaruh la ni..** haha.. =P 

sebenarnya kan, starbuCk yg kat alamanda ni wat OpenHouse dan menjemput semua kakitangan kerajaan di kastam & Kementerian kesihatan putrajaya..  so mymOm yg mmg keje kt kem.kesihatan tu pn dijemput sama.. and tadi dia ajakla aku g sekali.. hehe.....

ni antara makanan yg ada kt ctu.. tajaan nando's ok..! 
sedap sgt cz aku mmg nga lapa masa ni.. ngeh3x =P
 
PeACe.. ececeh.. senyum simpul lg tu mOmmy saya ni..

beSh x? besh x?? hehe.. da berminggu aku raya 
dok makan rendang, lemang, ketupat, nasi impit
lontong, ketupat palas.. aleh2 dpt lak makan western ni.. hehe.. 
mmg ubah angin barat jap la kan.. hOho

haaa.. yg ni mmg dari stArbuCk.. tiramisu tu sgt la sedap.. 

x len dan x bukan.. it's Me Ok..! snap pic kejap sebelum pegi tu kan.. ^_^


ayam tu sedap...~~ alahai.. mcm  xpenah makan ayam je aku ni kan.. huhu..
itu pun na kecoh2 kat cni.. hihi..

** da namanya pn blog saya.. saya leh tulis je la pe yg saya suka kan.. kan3??**
^________^

My makanan tambahan...~~

Assalamualaikum..! jwb, jgn x jawab wahai org2 islam.. x jawab dosa.. hehe.. =))
sihat x ni?? KOrang nga watpe tuu?? 
alahaii.. kejap jew masa berlalu kan.. pejam celik, pejam celik da abez cuti 4 bulan aku.. hOho.. 
Na sambung cuti lagi boleh x?? hehe..
adeh.. nasib baik da siap packing2 semua barang na balik.. Uitm... tunggu kedatangan ku Ok..! =P
eh, lupa lak.. hehe.. actually na tanya ni.. korang pernah x cuba pape makanan tambahan?? contoh macam vitamin kesihatan ke?? sebenarnya supplement food ni bagus tao.. selain daripada kita menjaga 
kesihatan badan kita secara fizikal contohnya bersenam, boleh la jugak jaga kesihatan 
dengan try makan makanan/minuman kesihatan yg dirasakan terbaik utk diri korang.. 
kalau aku kan.. yang paling aku suka adalah susu cOklat Dutch Lady & Anlene Full cream.. 
sedap wOo.. hehe.. baik untuk tulang especially my backbOne 
yg kadang2 tu rasa lenguh jew.. huhu.. 

next is..... leh tengok kat gambar dibawah ini yew.. ^_^

 
Flavettes ni mmg sedap.. dia de 2 jenis, yg ni rasa manis, 
and yg lagi 1 pulak jenis yang NO SUGAR..
aku prefer yg bergula.. sebab sedap sikit kan.. hehe..

 VcO.. yg ni mmg da famous da.. ramai yg berminat mencuba ni 
sebab khasiatnya sgt banyak.. sepanjang aku menggunakan product ni,
so far so good..  ^_^ u'olls should try this, kat FB pn 
ramai agen yg promote jual produk ni..

 haa.. yg ni pun favourite jugak.. walaupun dia cakap no gOaty taste
tapi untuk org yang mmg peka terhadap rasa pada makanan berunsur kambing
ni.. mmg aku still leh detect rasa kambing.. hehe.. 
sedap susu ni.. rasa milky sgt, ala2 aiskrim vanilla McdOnald tu.. ;)

 siapa kat cni pernah cuba benda ni?? leh kongsi kan sikit x pe 
pendapat korang tentang rasa ROyal jelly CNI ni??
masa mula2 try benda ni kan, agak seksa jugak la na telan..
siyes mmg x sedap.. tp lama2 layankan je la.. 
bagus ni manfaatnya utk kesuburan bagi wanita.. hehe

haa.. yg ni pun kira makanan tambahan jugak la kan..
x kira, aku na upLOad jugak.. hehe
suka sgt munching kismis ni.. x kesah la pape brand kismis pn.. 
yg oweys aku beli yg ni la.. kismis minda Al-wafi..
nak2 lagi time tgh minggu exam / study week.. 
mmg hari2 aku dipenuhi dgn mengunyah kismis ni la kan.. 
haha.. almaklumlah.. na sumbat ilmu yg bukan men banyak tu dalam fikiranku.. 
perlukan Usaha & kesabaran yang tinggi tao.. so ini adalah salah 1 usaha aku selain dari study betol2, berdoa & bertawakal...





p/s :: THANK U SO MUCH KAT KORANG SEBAB SUDI LUANGKAN MASA MELAWAT BLOG SAYA & MEMBACA ENTRY NI..  oapaii... ^_^


Thursday, 8 September 2011

University gender gap

 

Nationwide trend points towards females outnumbering males
KUALA LUMPUR: New students are checking in at local universities this week — and it doesn’t look good for the boys, with Universiti Kebangsaan Malaysia recording an even bigger gender imbalance than the current national average of 65:35 in favour of female undergraduates.

The 70:30 ratio in the newest batch of UKM undergraduates compares with its 60:40 equation last year, said UKM Deputy Vice-Chancellor (student affairs and alumni) Prof Dr Othman A. Karim.

He said this was a nationwide trend.
“More female applicants had better academic results and performance, which explains the increase in the gender gap,” said Othman.

The university welcomed yesterday 2,930 students, comprising 2,051 women and 879 men across 13 different faculties at the start of the 2011/12 academic year.

At Universiti Putra Malaysia (UPM), of the 3,631 new undergraduates who had signed up as of yesterday, the gender ratio was 67:33. UPM deputy vice-chancellor (Student Affairs and Alumni) Prof Dr Mohd Fauzi Ramlan denied that applicants were accepted based on a gender quota.
“Admission is based solely on meritocracy.

The female students were just more qualified than the males.” Fauzi said the gender imbalance meant that UPM had to allocate more residential colleges for women while there were still vacancies for men.

Records show that male students used to outnumber females. In 1990, a milestone was reached when women made up 50 per cent of underg raduates.
However, since then the number of women began to gradually exceed the men, pushing the ratio to 63:37 by 2005, which was when the gender ratio at primary school level was at 50:50.

Sumber dari akhbar NewstraitsTimes~
There was an error in this gadget

~~HotteSt & CharMiNg~~