Pages

Sunday, 31 July 2011

.::..AhLaN WaSAhLAN yA RaMaDHaN..::.


"... dan makan dan minumlah hingga jelas bagimu benang putih dari benang hitam, yaitu fajar, kemudian sempurnakanlah puasa itu sampai malam...( AL-Baqarah :187)  "



Assalammuaalaikum...~ 
Ahlan wasahlan kpd semua yg sudi menjengah ke bLOg saya ni.. ^_^ 
Alhamdulillah.. syukur kehadrat ILLahi kerana pada kali ini sebagai umat islam, sekali lagi saya dpt menyambut ramadhan pada tahun ini dgn hati yg ikhlas.. Pada hari ini..1 Ogos 2011, tepat jam 1.01 pagi.. & Di sini juga saya ingin memohon Maaf atas segala kekhilafan diri saya selama ini kpd semua Ahli keluarga.. Ibu bapa.. Saudara Mara.. Guru2.. & Sahabat2 sekalian.. 

Ok la.. Selalunya kan.. bila puasa je kOrang suka dengar apa ye??
.
.
.
Radio?
.
.
Nasyid?
.
Mp3 milik kOrang?
.
Suara Kekasih?
.
Lagu MyHeart?
.
.
Hmm.. nampaknya smua diatas tidak benar sama sekali.. aNda tipu.. 
Anda suka dengar Azan Maghrib kan?? hehe.. gurau2 jew ye.. 
Selamat Menjalani Ibadah Puasa di bulan RAmadhan Al-mubarak ini..~
Semoga kite bersama menghayati keindahan ramadhan kareem..
Ahlan Wasahlan Yaa Ramadhan!。◕‿◕。~



 sMua da ready na Puasa kan..? kalo camtu.. jOm sama2 baca niat kt bawah ni..~ 

Lafaz Niat Ringkas
نَوَيْتُ صَوْمَ رَمَضَانَ لِلَّهِ تَعَالَى
Niatnya: Sahaja aku puasa Ramadhan kerana Allah Taala.
Lafaz Niat Lengkap
نَوَيْتُ صَوْمَ غَدٍ عَنْ أَدَاءِ فَرْضِ رَمَضَانَ هَذِهِ السَّنَةِ لِلَّهِ تَعَالَى
Niatnya: Sahaja aku puasa esok hari pada bulan Ramadhan tahun ini kerana Allah Taala.
Sebenarnya, bangun untuk bersahur juga sudah dikira sebagai niat puasa.

Diriwayatkan dari Al-Miqdam bin Ma'di Yaqrib, dari Nabi saw. bersabda :Hendaklah kamusemua makan sahur, karena sahur adalah makanan yang penuh berkah. ( H.R : An-Nasa'i )

Diriwayatkan dari Zaid bin Tsabit t berkata : Kami bersahur bersama Rasulullah saw.kemudian kami bangkit untuk menunaikan shalat ( Shubuh ). saya berkata :Berapa saat jarak
dan waktu Shubuh )?Ia berkata : Selama orang membaca lima puluh ayat. ( H.R : Al-Bukhary
dan Muslim )



Diriwayatkan dari Salman bin Amir, bahwa sesungguhnya Nabi saw. telah bersabda :Apabilasalah seorang diantara kamu puasa hendaklah berbuka dengan kurma, bila tidak ada kurma
hendaklah dengan air, sesungguhnya air itu bersih. ( H.R : Ahmad dan At-Tirmidzi)



Haa.. Nampak piC kt atas ni.. hehe.. tu semua adalah perbuatan2 yg dilarang..
 & ada juga amalan2 yg  perlu kta lakukan.. tiada gangguan dr SYAITAN nirrajim.. 
bermakna kte seharusnya memperbanyakkan amal ibadat 
dgn lebih khusyuk & sempurna tanpa gangguan.. InsyaAllah.. 
Bulan Puasa ni juga kte tidak boleh makan & minum di siang hari..
 Jgn pOnteng Puasa tao..! ;)

Dibulan Puasa ni jgk kte mesti berkasih sayang dgn seluruh Ahli keluarga~ saudara mara~ 
mengasihi rakan2.. n  semua muslimin muslimat.. bersedekahlah pada saudara seislam yg kurang berkemampuan.. Sesungguhnya x salah kte kongsikan rezeki dr Allah dgn mereka walaupun x banyak..

Ok.. lps berbuka.. Solat Maghrib.. then pe kte wat?? da mcm mengajar kt skolah la pulak kan.. hehe.. 
lps tu kte boleh solat terawih.. dlm bulan ramadhan ni je la kte jmpe solat terawih.. Besar tao syafaat & pahala bersolat terawih dimalam-malam bulan ramadhan ni.. setiap hari2nya de ganjaran & keistimewaan yg berbeza utk setiap umat yg menunaikan sola terawih ni.. 

LAFAZ NIAT SEMBAHYANG TERAWIH
 


Bermaksud: Sahaja aku sembahyang Tarawih dua rakaat ma'mum kerana Allah Taala 

Rukun Sembahyang Tarawih
Rukun sembahyang sunat Tarawih ini sama sahaja dengan rukun sembahyang yang lain juga.

SEMBAHYANG WITR

1. Sembahyang Sunat Witr


a) Menurut kebiasaan umum orang-orang Islam di Malaysia menunaikan sembahyang Witr selepas sunat Tarawih ini sebanyak 3 rakaat sahaja. Sunat Witr ini ditunaikan secara berjamaah.
b) Salam selepas dua rakaat yang pertama.
c) Lafaz niat sembahyang sunat Witr


i- bagi dua rakaat yang pertama: 

 
                    Bermaksud: Sahaja aku sembahyang 
                    Witr dua rakaat ma'mum kerana Allah Ta'ala.

                              ii- bagi rakaat yang akhir: 
 
 Bermaksud: Sahaja aku sembahyang Witr s
atu rakaat ma'mum kerana Allah Ta'ala.

       






d) Pada malam 16 hingga akhir Ramadhan adalah sunat dibaca [doa] 
        Qunut pada rakaat yang akhir. Lafaz Qunut di sini sama
        juga dengan lafaz Qunut semmbahyang Subuh. Dan jika tidak membaca 
        Qunut ini adalah disunatkan Sujud Sahwi 







                   (,^^) (^^,)






Thursday, 28 July 2011

Bila Hati Gembira..~~


Assalammualaikum... & salam sejahtera.. ^_^
Di malam yg sunyi lg hening ni kan.. tbe2 hati terdetik na update blog walaupun 
sebenarnya idea tu sgt la zerO.. tp aku balun jgk sesi update mengupdate ni.. hehe..


Motif pic diatas..~ huhu.. ce tgk belon2 tu.. comey kan.. bentuk love2 + colourful gtu..
jz na korang imagine konon2 aku la yg tgh pegang belon2 cantik tu.. haha.. 
tp hakikatnya aku xde r dressup sexy cmtu pn... eheee..~~ ^^
belon2 yg kaler2 tu menggambarkan perasaan aku hari ni..
 >> Bahagia, gembira, ceria, senyum & bla bla bla bla... << 
Alhamdulillah..~~


Actually, rasa happy sgt.. maybe sebab dpt jumpa my En.Sayang kowt.. 
ye laa.. setiap kali dia sanggup dtg jmpe aku.. aku rse cm terharu sgt..
 cian kt dia susah2 drive jemput aku.. ajak  kuar... sarapan.. 
outdoor fotoshoot la.. layan kerenah aku yg byk ragam ni.. 
snap pic aku sana cni.. g shOpping masuk kedai tu.. kuar kedai ni.. 
fuhh.. mmg penuh kesabaran la dia tu kan.. 
hOnestly.. i really appriciate it.. i LOve u sgt2 lah..!  MaCeh tao syg.. hehe..


** suka sgt belon jenis ni.. if meletop xde la scary pn.. hehe **

dan tadi lak balik je rumah lps kuar.. parents aku cam friendly + ceria sgt..
ketawa memanjang.. de je lawak2 yg kuar dr setiap word dorang.. hehe..
Nasib baik x kene interview.. 
sbb tu la yg menjadi rutin sebelum & selepas kuar dgn En.Sayang.. 
family aku kecik jew bilangannya.. 4 org.. parents.. Me & my lil bro..~ tu jew..
so ble sekali semua ada.. n sembang2.. 
mmg ada je la hot issue na kasi gelak smpai pecah perut.. 
tp ble parents g keje.. adeq g skola..  x pun aku blk kt u lak.. 
so ada la rasa kesunyian tu.. nak2 lg ble aku kene tinggal umah sorang2..
Maonye aku x bosan.. eee.. siap da leh hafal da drama2 kt tv tu channel bpe..
 pukul bpe.. non stop lak tu tv tu On jew.. jd berderet-deret la aku follow drama2 tu..
lps 1, 1 aku tgk.. heheh...~~ 

 


that's y bila family ajak kuar.. mmg laju ajew aku stuju.. siap tu agak lambat jgk la..
almaklumla.. kalau da namanya perempuan tu kan.. kdg2 tu de je b on time.. huhu..
 tp de gk yg leh siap awal... tu mmg respect sgt lah.. ;) 

Syukur sgt2 bila dikurniakan hari2 yg indah mcm ni.. 
hOpe.. hari2 mcm ni terus kekal~
If de pape yg sebaliknya tu kira lumrah + asam garam kehidupan.. 
xde sape mampu menolaknya..
tp sbg manusia.. aku memohon utk dijauhkan dr segala keburukan &
 sentiasa didekati dgn kebaikan.. InsyaAllah.. Amin.. ^___^






 
. . . . . . . . . . ThAnK YOu sO MucH kpd yg Sudi Membaca Entry ni . . . . . . . . . . .










Tuesday, 26 July 2011

Dr.Sheikh Muzaphar & Dr.Halina da dapat Baby Girl..~

Salam... emm.. kalau entry yg hari tu cerita pasal Dr.Halina..  
tp entry kali ni na cerita pasal kelahiran baby dia pulak.. waaaaa.. nampaknya aku da terlambat beberapa hari.. huhu.. xpela.. pape pn aku masih lg berkesempatan utk update entry ni..  xkira la da lmbt 5 hari pn.. hehe.. 


Datuk Dr Sheikh Muszaphar Shukor n Dr halina selamat dikurniakan 
seorang cahayamata perempuan pada 21 julai lalu..baby gurl yg seberat 3.6 kilogram itu telah pn diberi nama iaitu Sophea Isabella.. waa.. cdap nama baby tu.. hehe

18 jam masa yg diambil untk melahirkan baby dgn menggunakan kaedah bersalin 
di dalam air yg telah pun dilalui oleh Dr. Halina di Hospital Pantai Bangsar di sini. 
lama kan..tapi mOmmy baby tu kan doktor mestila Dr Halina tu tau kebaikan pilihan 
bersalin pakai kaedah dlm air tu.. sO no worries la for her.. ^_^

 Dr. Halina kini adalah doktor bius di Hospital Selayang di sini. Ketika dihubungi Kosmo!, Sheikh Muszaphar berkata, dia sangat teruja dengan kehadiran bayi tersebut yang dianggap sebagai anugerah iIlahi paling istimewa. "Isteri saya dimasukkan ke hospital pada pukul 2 pagi Jumaat dan berjaya melahirkan anak pada pukul 9.08 malam. "Dia memilih kaedah bersalin di dalam air kerana kurang sakit selain lebih semula jadi,'' katanya....

Sheikh Muszaphar merupakan rakyat Malaysia pertama berlepas ke Stesen Angkasa Lepas Antarabangsa (ISS) pada 10 Oktober 2007 dan berada di stesen itu selama 10 hari bagi menjalankan pelbagai penyelidikan. Dia kemudian menjadikan tarikh keramat berlepas ke angkasa pada 10 Oktober itu untuk melangsungkan perkahwinan dengan Halina pada tahun lalu.

Sheikh Muszaphar yang kini bertugas sebagai Felo Penyelidik Utama Institut Sains Angkasa berkata, dia sudah bersedia untuk memikul tanggungjawab sebagai bapa. "Kami banyak membaca tentang cara mendidik anak-anak malah mendapat nasihat daripada kedua-dua orang tua kami supaya anak kami kelak berjaya kepada agama, negara dan bangsanya,"ujarnya. kosmo

Okies.. kt bwh ni de pic2 baby diorang.. ^____^

sWeet kan piC ni~~ ;)

Saat Teruja utk menantikan kelahiran Si Kecil.. 

sewaktu proses Melahirkan..~

Baby Girl selamat dilahirkan..~

Baby Sophea Isabella

baru beberapa hari je umur dia.. da buntang da 
dia bukak mata.. hehe..

sje selit2 kan pic ni jgk.. hehe..

alahaaii.. cutenyew..~ 


p/s :: sumber dr dR selebriti blogspot & kOsmo! ....


Monday, 25 July 2011

Eksperimen Aku Sendiri..!!~ heheh.. =P

Salam.. & hye... rasa-rasanya mesti semua antara pembaca2 kt cni
pnah mkn McDonald kan? tipu la kalo ckp x pnah...  
Mc D @ M kuning tu antara Fast food yg menjadi favourite 1 Malaysia tuu.. 
termasuk aku..hehe.. Mc Donald terkenal dgn makanan2 nya yg terdiri 
drp GCB.. Happy Meal.. BigMac.. McChickan.. French Fries..n mcm2 lg la.. 
& yg aku tao.. fries kt McD la antara yg plg laris skali.. serious.. mmg sedap.. 
kalah smua fries kt restoran2 fastfood yg lain.. hehe..
kira Fries kt McD ni mmg number 1 la dlm dunia ni..

tapi.. korang penah tgk x video kt youtube yg pasal makanan2 kt McD ni apabila da expired/basi..? haa.. rsenya ramai kot da pnah tgk.. if x tgk lg.. bley je cari kt youtube tuu.. taip je pasal McDonald expired food ke.. experiment for McDonald food ke.. ape ke.. janji keluar pe yg patut korang tgk tu.. huhu..

dan kat cni aku de wat eksperimen aku sendiri.. pasal fries McD ni.. yelaa.. dlm video tu dia de tunjuk yg fries McD tu x berubah pape pn dr segi bentuk & warna.. walaupun setelah dibiarkan selama berbulan lamanya.. so aku pn rse cm terdetik gk r na try2 tgk betol ke x.. ye r.. da aku dok mkn fries tu slama ni..so mst la de rse na tao btol x video tu kan..~~ huhu.. so pape pn.. korang tgk je la kt bwh ni yew.. ^__^


::..Let PiCturEs dO The tALkiNg..::.

1st Day..
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

5th Days
.
.
.
.
.
.
.
.

A week
.
.
.
.
.
.
.
.
.
8 days



Haaa.. see?? xde la sampai berbulan-bulan mcm dlm video tu kan.. so kira aku rse logik jugak la if fries ni rosak & berkulat dlm tempoh seperti diatas.. xde la rasa menakutkan je bila tgk video tu.. ye la lama sgt fries McD dibiarkan ( 2 bulan ) tp tade pape effect pn.. mayb bahan2 yg digunakan utk mengadun + memasak fries ni x sama kot kat McD Malaysia dgn yg kt luar negara.. agaknyalaa.. hehe.. ^^
There was an error in this gadget

~~HotteSt & CharMiNg~~