Pages

Wednesday, 13 July 2011

UNiC & FuNny HOuse..!!

Assalammualaikum & Selamat Sejahtera...
Korang penah tgk x design2 rumah zmn sekarang ni.. hebat2 kan.. tp penah x korang tgk rumah2 yg design dia pelik2 n funny?? heheh... k.la.. yana malas na cite banyak.. korang saksikan & imagine la sendiri yew pasal rumah2 kt bawah ni.... ^_^




     TeapOt House
Dibina pada 1922. 
Pembangunannya untuk menyindir
 skandal 'Teapot Dome' Presiden Harding dan badan federal cadangan 
minyak bumi di Wyoming.

Toilet House
Rumah berbentuk toilet ini dinamakan Haewoojae,
 bererti rumah untuk memuaskan kekhawatiran lelaki. 
Terletak di Suwon, sekitar 46 km (29 mil) sebelah selatan Seoul, Korea Selatan.
 Aktivis sanitasi Korea Selatan mengkaji awal kemunculan 
toilet global pada 21 November 2007, 
dengan mengangkat tutup pada rumah toilet 
pertama di dunia yang memiliki banyak ruang penyimpanan air.

Pumpkin House

Half Circle House

Inverted House

Shoes House
Pencipta rumah ni seakan-akan meminati cerita fairytale Cinderella.. hehe.. 
Rumah Kasut ini di Pennsylvania, Amerika Serikat 
membentuk kasut dalam semua aspek, kecuali sol kasutnya.

Buble House
Rumah berhias gelembung-gelembung buih ini terletak di Cannes, Prancis. 
Pada awal tahun 1980an, perancang busana ternama, Pierre Cardin, 
membeli rumah unik ini untuk berehat ketika musim panas. 
Rumah gelembung direka oleh Antti Lovag.

Juice Box Wine House

Glass House

Cactus House – The Netherlands
cactus_house
Balkoni dari gedung Apartemen Rumah Cactus di Rotterdam ini 
direka semaksima mungkin mengikut kesesuaian
 untuk berkebun di halaman bagi para penyewa

Cube Houses – The Netherlands
cube_house
Belanda juga akan membangun rumah yang menarik seperti 
yang di buktikan "cubus house" atau "rumah kubus" di Rotterdam.
 Arkitek Piet Blom sengaja mereka rumah ini pada 45 darjah 
tapi bangunan ini tidak baik bagi yang mengidap vertigo atau darah rendah.

Gangster House – Russia
gangster_house
Menara kayu menjulang tinggi di Archangelsk, Russia 
dibangunkan oleh mafia lokal Nikolai Sutyagin. 
Dia tidak pernah sempat menyelesaikan pembinaannya 
kerana dia di penjara sebelum dia sempat menyelesaikan kerja membina rumah ini.

Graft House

Inverted Pink House

Wooden Sphere House – Canada
wooden_sphere_house
Rumah Bola ini di British Columbia, Canada 
menampilkan kesederhanaan dalam peningkatan pembinaan.
 Rumah bola ini dibina dengan menggunakan tali dan tangga melingkar.

 Kettle House
Kettle House

Hobbit House
Hobbit House

Grass Ceiling House
Grass Ceiling House

Floating House – Ukraine
floating_house


Mushroom House – Ohio
mushroom_house
Dengan $400.000 kamu dapat tinggal di dalam rumah fantasimu sendiri 
dengan gaya rumah lama yang berlokasi di Cincinnati, Ohio.

Rotating House – Germany
rotating_house
Arkitek Rolf Disch obses kpd kehijauan 
ketika membangun binaan ini di Freiburg, Jerman.
 Rumah ini berputar dengan gerakan matahari pada 
musim dingin untuk mengekalkan suhu pemanasan.

Wozoco Apartments – The Netherlands
wozoco_apartments
 Apartement tergantung ini berada di Amsterdam 
 digunakan arkitek pintar untuk berkeliling di daerah tersebut.
 Peraturan Belanda memerlukan sinar marahari
untuk semua unit sehinggakan kontruktor membuat bangunan 
tergantung agar sinar matahari dapat masuk dari mana saja.

Habitat 67 – Canada
habitat_67_house
Apartement di Montreal featureadalah ini bangunan unik dengan dekorasi sekat atau blok.

Pod House – New York
pod_house
Berlokasi di New Rochelle, Rumah Pod ini 
menarik perhatian arkitek utk membinanya 
sebagai dasar yang disebut oleh Queen Anne’s Lace.

Narrow Japanese House
Inilah dia rumah jepun yg sempit.. 

p/s: boleh korang bayangkan..  tinggal kt rumah2 mcm ni..?
 nak2 lg rumah jepun sempit ni.. ish3.. klaka je tgk rumah2 ni kan.. heheh.. 


No comments:

Post a Comment

There was an error in this gadget

~~HotteSt & CharMiNg~~