Pages

Thursday, 27 December 2012

My Baked Chilies Fries Cheese

Assalamualaikum... hye u'olls..!! hehe.. nothing much to say sbb tiba2 ada mood na wat entry masak memasak pulak.. haaa gtu lah kan.. na update entry pn kene ada mood2 ni Ok..! hehe..

Aritu pas mkn kat carls junior, yana cam craving sgt kat fries cheese with chlilies Carls Junior tu.. super sedap.. dah tu..memang sampai teringat-ingat la bila da kat rumah.. haa kau.. punyalah hebat penangan fries cheese with chilies tu sampai terbayang-bayang da mcm kene jampi dah kau..! hehe..

 Yana ni memang jenis yang suka makan.. any makanan yang for the first time masuk ke mulut yana and da bagi impak yang maha menggoncang hawa nafsu makan ni, yana akan teringat-ingat and start craving.. so pe lagi.. sesampai je di rumah, gigih la dok mencari resepinya dekat pak cik google and finally yana  dapat dr blogger Hanis Zalikha.. senang je tengok cara dia buat.. memang excited la yana na try.. siyesly mmg sedap..! korang pn should try resepi ni.. 

*my mom ckp, nasib baik la yana ni rajin sikit na try masak sendiri, daripada yana ni dok ajak pegi balik kt tempat makan tu.. tak ke bocor purse my parents??* heheh.. =P


ok la.. jom2 kita tengok yana masak ea... ^_^ 


1) Kita masak sambal dulu.. resepi sambal ni korang leh la ikut resepi ur mom or just cari je kat google.. search "resepi sambal tumis sedap!.." Haha..
p/s: sambal adalah menu yang sangat penting sebab if sambal korang kurang sedap maka ia akan menghambarkan segalanya.. ye la, nanti sambal ni untuk korang cicah dengan fries tu kan....so wat sedap2 ok.. if paling pemalas pn korang leh guna cili sos pn bOLey~~ hewhew

 

2) Jom kita goreng French Fries...


3) Then, korang leh wat macam ni or ikut kreativiti sendiri na decorate sambal tu atas fries tu..



4) Seterusnya, korang leh beli apa2 brand cheese.. x kesah la cheddar cheese ke..Mozarella ke.. yang jenis kene parut2 tu ke.. yang jenis da siap berderai tu ke.. ikut korang la.. Cheese tu korang leh letak atas fries tadi.. if yana, yana suka guna cheese ni.. brand x ingat (akan update balik).. tp dia perisa bbq smoke.. sedap sangat sebab rasa dia ala2 cheese yg kat cheezy wedges KFC tu..! hehe..




5) Masuk kan ke dalam oven utk di bakar.. suhu & masa yana ikut suka hati sendiri je.. emm, lebih kurang 120 celcius.. masa dlm 20-30 minit..~

nampak tak?? the cheese was start melting.. yumyum..!

 

6) Tadaa..! da siap.. oleh kerana last2 minute yana melebihkan suhunya  kepada 140 celcius, cheese tu jadi terbakar sikit.. tapi so far ia jadi lg sedap..! hehe..


Cheese tu super lembut..! & time panas cheese tu  macam nak meleleh-leleh gitu.. bila da sejuk, dia da start melekat-lekat.. auuu.. memang sedap u'olls.. try ok..! hehe..

No comments:

Post a Comment

There was an error in this gadget

~~HotteSt & CharMiNg~~